SSS

1- Sınav başarısı veya zeka seviyesi öğretmenlik için yeterli midir?

 

Bu başlık özellikle özel ders sitelerinde dereceleri ile reklam yapan mesleği öğretmenlik olmayan kişilerle ilgilidir. Hayatı başarılar ile dolu birisi iyi bir öğretmendir demek yanlış olur.  Çok özel dereceler elde eden kişiler empatiden yoksun, konuşma yetisi sınırlı, kendini ifade yeteneği gelişmemiş bireyler olabilir. Özetle Türkiye’de sınav derecesi yapmış birisi iyi bir öğretmendir demek yanlış bir olgudur. Her başarı kişiye aittir ve başkasına aktarılması yetenek işidir.

Yine bazı başarısız kişiler de bunlardan tam zıt nitelikleri üst seviyede taşıyabilir. Çok konuşan, ağzı iyi laf yapan bireylerde iyi öğretmen olurlar ifadesi bu açıdan yanlıştır. Bu yetenekler ancak gerekli eğitim alındıktan, en önemlisi de gerçek anlamda öğretme isteğini taşıdıktan sonra bir anlam ifade ederler. Diğer yandan tamamen başarısız kişilerin konuşma yetileri ne kadar yukarda olsa da, yeterli eğitim alsalar da örnek teşkil edemeyeceklerinden iyi bir öğretmen olamazlar. 

Tabi ki istisnalar vardır ve bu kişileri genellemenin içine alarak haksızlık yapmak doğru değildir. Fakat şu bir gerçektir ki Öğretmenlik ancak severek yapıldığında karşı tarafa yarar getirebilecek bir meslektir. Başarılı bir kişi gerekli eğitimi aldıktan, mesleğin kutsallığına inandıktan sonra mükemmel bir öğretmen olabilir.

 

2- Özel ders öğretmeninde aranacak özellikler nelerdir?

 

 

  1. Eğitim camiasından olmalı
  2. Sizi hızlı bir şekilde tanıyabilmeli
  3. Öğrenme yönteminizi tespit edebilmeli
  4. Motive edebilmeli
  5. Öğretmen dersini çok ön plana çıkarmamalı, diğer dersleri ihmal etmemeli
  6. Eğitim koçluğu yapabilmeli
  7. Branşına hakim olmalı
  8. Öğretmenin sistemi-kuralları olmalı
  9. Takip yeteneği olmalı

 

3-Özel Dersin içeriği nasıl olmalı?

 

  1. Öğrenci o gün hangi dersi işleyeceğini bilmeli
  2. Dersin son ana kadar anlatılmasına değil ne öğrenildiğine odaklanılmalı
  3. Öğrenci o konuyu hiç bilmiyormuş gibi anlatılmalı
  4. Mutlaka yeni nesil sorulara odaklanılmalı
  5. Takip edilen öğrenci seviyesine uygun doküman olmalı
  6. Soru çözümüne yoğunlaşılıp soru üzerinde konu tekrar edilmeli

 

      4. Hangi durumda Özel Ders alınmalı?

 

Aslında bu sorunun mutlak bir cevabı yok. Başarılı çocukta başarısız çocukta ilgiye muhtaçtır. Fakat her çocuğun göreceği ilgi farklı olmalıdır. Dersleri sevmeyen başarısı düşük öğrencileri sürekli o sevmediği derslerle ilgili aktiviteler içine sokmak doğru bir yaklaşım değildir. Bu zamanla sevgi oluşacağı anlamına gelmez. Amaç sorunu çözmek olmalıdır. Öncelik dersleri sevdirmek için gerekenin yapılmasıdır. Bu konuda akılcı yaklaşım başarılı, alanında uzman bir öğretmen desteği ile çocuğun ders motivasyonu arttırılmalı, ona yapabileceği öğretilmeli herşey hiç bilmiyormuş gibi sabırla anlatılmalı ve gelişime göre strateji şekillendirilmelidir.

Başarılı öğrenci ise daha fazlasını hak eder. Onu yormadan mevcut şartlarda durumu koruma yada daha üste çıkarma yolları aranmalı, beklentilere göre bir yol çizilmelidir. Ne nerede ne kadar gerekli ise ona uygun yöntemlerle eğitime mutlaka devam edilmelidir.

Özel Ders her şartta kullanılabilecek önemli bir araçtır. Önemli olan ihtiyaç tespiti yapıp doğru adımların hızlı atılmasıdır.          

 

Merhaba. WhatsApp Yardım Hattımıza Hoşgeldiniz. Nasıl yardımcı olabiliriz?
Merhaba. Telefon Yardım Hattımıza Hoşgeldiniz.